contact info home page
OMS 7 EAST TEAM WELCOME PAGE OMS 7 EAST TEAM WELCOME PAGE
(ALL SUBJECTS)  HOMEWORK (ALL SUBJECTS) HOMEWORK
(SCIENCE)  Homework/ Classwork (SCIENCE) Homework/ Classwork
» Mrs. Rombough Science 7
» MARKING PERIOD 4
» MARKING PERIOD 3
» MARKING PERIOD 2
» MARKING PERIOD 1
» MP4 SCIENCE HOMEWORK
» MP3 SCIENCE HOMEWORK
» MP2 SCIENCE HOMEWORK
» MP1 SCIENCE HOMEWORK
» MARKING PERIOD 4
» Marking Period 2 Homework (SCIENCE)
» Marking Period 1 Homework (SCIENCE)
» Marking Period 1 Weeks 1 and 2 Homework/Classwork
» HUMAN SYSTEMS RUBRIC
» SUMMER SCHOOL
» Science Class and Homework
» Marking Period 3 Homework (SCIENCE)
» BRAINPOP
» Holiday
» ANSWERS TO GENETICS REVIEW SHEET
» Unit 3 Exam Review Packet Answers
SUMMER SCHOOL SUMMER SCHOOL
HUMAN SYSTEMS WEB PAGE HUMAN SYSTEMS WEB PAGE
My Homework My Homework
My Calendar My Calendar
SCIENTIFIC METHOD SCIENTIFIC METHOD
Team Booklist Team Booklist
CURRICULUM RESOURCES CURRICULUM RESOURCES
Team Links Team Links
DISTRICT LINKS DISTRICT LINKS
My Slide Shows My Slide Shows
Team 2010-2011 Team 2010-2011
Team Blog Team Blog

Oswego Middle School
Mark H. Fitzgibbons Drive
Oswego, New York 13126
315-341-2300; Nurse 341-2342; Guidance 341-2382
fax 315-341-2930; Guidance.Fax: 341-2935
email info



(SCIENCE) Homework/ Classwork » ANSWERS TO GENETICS REVIEW SHEET


ANSWERS TO GENETICS REVIEW SHEET
COLLEGE BOWL ANSWER KEY

 

College Bowl Answer Key

 

Slide 4: 1) In sexual reproduction what fraction of the genes does each parent contribute to the offspring?

                        Answer: ½

 

Slide 5: 2) The male gamete (sex cell) is the:

                        Answer: sperm

 

Slide 6: 3) How many chromosomes are there in a person’s body cells?

                        Answer: 46

 

Slide 7: 4) A human male carries the sex chromosomes:

                        Answer: XY

 

Slide 8: 5) How many of a child’s chromosomes come from its mother?

                        Answer: 23

 

Slide 9: 6) Which diagram represents meiosis?

                        Answer: A

 

Slide 10: 7) Which diagram represents mitosis?

                        Answer: C

 

Slide 11: 8) What is a correct gene combination for the parents shown in the diagram?

                        Answer: gg x GG

 

Slide 12: 9) If two hybrid gray (Gg) mice mated, what percent of their offspring would have pure white fur?

                        Answer: 25%

 

Slide 13: 10) Which parent(s) in the first generation carried the trait for sickle cell anemia?

                        Answer: Parent 2

 

Slide 14: 11) How many children were born in the 2nd generation?

                        Answer: 3

 

Slide 15: 12) Hereditary information is passed from one generation to the next by:

Answer: chromosomes

 

Slide 16: 13) Which letter in the diagram represents a female sex cell?

                        Answer: B

 

Slide 17: 14) Which process is occurring at C?

                        Answer: Fertilization

 

Slide 18: 15) What percentage of the offspring will grow tall?

                        Answer: 100%

 

Slide 19: 16) According to the Punnett Square, what is the probability of an offspring inheriting two tall genes?

                        Answer: 50%

 

Slide 20: 17) In which cell part would you find chromosomes? This is also known as the control center of the cell.

                        Answer: Nucleus

 

Slide 21: 18) Chromosome is to nucleus as DNA is to:

                        Answer: gene

 

Slide 22: 19) A plant forms new tissue at its roots and stems. The new tissue growth is a direct result of:

                        Answer: cell division

 

Slide 23: 20) What is the function of DNA in a cell?

                        Answer: Carrying genetic material

 

Slide 24: 21) Cells are to tissues as tissues are to:

                        Answer: organs

 

Slide 25: 22) In multicellular organisms cell division is required for growth and:

                        Answer: repair

 

Slide 26: 23) The hereditary units in cells are called:

                        Answer: genes

 

Slide 27: 24) In a pedigree, what shape indicates males?

                        Answer: square

 

Slide 28: 25) An example of a genotype is:

                        Answer: Bb

 

 

 




7 WHITE TEAM WEB PAGE
Oswego City School District
East 1st. St.
Oswego, NY 13126